Şinasi Develi Mersin Kent Edebiyat Ödülü 2021 yılında Yazar Aydın Sevim’e verildi

Ödül Gerekçesi

Araştırmacı yazar Aydın Sevim “4 Element”, “Mersin Panoraması”, “Mersin’de Posta ve Haberleşme”, “Mersin Yer Adları”, “Kilikya Gezginleri ve İçel Gezi Notları” kitapları ile Mersin’e dair geniş bir kapsamda özgün eserler vermiş, 100 yılı aşkın zaman önce yazılan yöremize ilişkin dört ayrı kitabı günümüz Türkçesine çevirip “Toros Dağları” adıyla tek kitap haline getirmiştir. Mersin’e dair efemeradan, kartpostallardan, harita ve şehir planlarından oluşan zengin bir koleksiyon oluşturup bunu hemşehrileri ile beklentisiz bir şekilde paylaşmış ve tüm bu çalışmaları hemşehrileri ile beklentisiz bir şekilde paylaşmıştır. Yaptığı tüm bu çalışmalar ve onları büyük bir mütevazılık içinde yürütmesi 2022 yılı Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü’nün Aydın Sevim’e verilmesinde etkili olmuştur.

Aydın Sevim Kimdir?

Aydın Sevim 1959 yılında Mersin’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Özel İçel Koleji’nde tamamladı. Çukurova Üniversitesi Tarsus Yabancı Diller Yüksek Okulu İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Daha sonra iki yıl Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümüne devam etti. Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm bölümünü bitirdi. Askerlik görevini Erzincan’da tamamladı. Teknik ressam, mimari maket modelciliği yaparak iş hayatına atıldı. Bir müddet denizcilik sektöründe çalıştı. Ressam İlhan Çevik ve Ertürk Boyancı’dan resim dersleri alarak sanat ve resim alanında kendini geliştirdi. Çeşitli sertifikalar alarak ilgi alanını genişletti. Ayrıca Mersin kent arşivi ile ilgili resim, belge ve fotoğraf gibi malzemelerin koleksiyonunu yaparak görsel arşivini zenginleştirdi. Emekli olduktan sonra Yerel Tarih Grubu Mersin Kent Tarihi ve Kültürel Miras üzerine araştırmalar yapmaya devam etmektedir.

AYDIN SEVİM ESERLERİ

  • 4 Element” Kilikya’nın 4 unsuru olan hava, bu toprak ve ateşin mücadelesini anlatan Aydın Sevim’in ilk amatör kitap çalışmasıdır.
  • Toros Dağları” 4 yabancı gezginin Mersin’de yaşanan kolera ve sıtma gibi salgın hastalıklar ve Toros Dağları ile ilgili aktardıkları bilgilerden oluşmaktadır. Toros Dağları Aydın Sevim’in ilk çeviri kitabıdır.
  • Kilikya Gezginleri ve İçel Gezi Notları” Antik dönemden 20. Yüzyılın başına kadar Mersin’i ziyaret eden veya yolu buradan geçen gezginlere ait bir çalışmadır.
  • Mersin Tarihinin Panoraması ve Mersin Haberleri” Geçmişten 12 Eylül Askeri darbesine kadar geçen dönemde Mersin hakkında yazılan ulusal haberlere dair bir çalışmadır.
  • Geçmişten Günümüze Mersin’de Posta ve Haberleşme” Mersin’in posta ve basılı görsel tarihine ışık tutan, pul, posta kartları ve kartpostallara ait bir çalışmadır.
  • Mersin Yer Adları Rehberi” Osmanlı’dan Günümüze kadar İçel ilinde bulunan mezra, köy, kasaba ve kutsal mekânlar gibi yerleşim yerlerinin adlarına dair bir çalışmadır.
  •  “Nasreddin Hoca” ve “Karaali ile Akkız” Aydın Sevim’in çocuk kitaplarıdır.

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit